Aan de slag met de SDG doelen op het dashboard

12 Dec 2022 10:10 By Eldert
De SDG’s, een afkorting van Sustainable Development Goals of te wel Duurzame Ontwikkelingsdoelen, zijn de zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Het Kompasteam is enthousiast over de aanpak en ondersteunt het initiatief. Niemand kan er tegen zijn om in een betere wereld te leven.

Kompasteam heeft ervaring in het ontwikkelen van dashboard. Daarom pakken we de handschoen op om te zien of we met een basis dashboard de SDG’s inhoud kunnen geven.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen startten in 2015 en lopen nog tot 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Het zijn de opvolgers van de Millenniumdoelen, die liepen van 2000 tot 2015. De 17 doelen zijn ook 17 waarden. Niemand kan toch tegen een goed, waardig leven met een plek voor iedereen zijn? Waar ook ter wereld.

Aan de zeventien overall doelen zijn 169 targets gekoppeld. Dat maakt de verbeterrichting nog concreter.

Voor meer informatie over SDG zie de Nederlandse website. Zie de website https://www.sdgnederland.nl/

SDG-DASHBOARD

Het Kompasteam steunt het initiatief van SDG. Om het enthousiasme vast te houden is het zaak concrete vooruitgang te boeken. Hoe maak je dat zichtbaar? Juist met een dashboard met een aantal KPI’s die aansluiten bij de initiatieven en passen bij jouw organisatie. Het Kompasteam gaat aan de slag om een basis dashboard op te zetten. Dat is bedoeld voor iedereen die mee wil doen aan het SDG programma en zelf wil weten hoe hij of zij met zijn organisatie scoort op de verschillende initiatieven.

Omdat je niet alles tegelijkertijd kunt doen: begin dan klein maar dapper. We adviseren een paar initiatieven te pakken waar je concreet mee aan de slag kunt. Daar hoort ‘Meten = Weten’ bij. Immers of je voortgang boekt vraagt transparantie. Dan kun je ook bijsturen.

Om te sturen is een dashboard op zijn plaats.

Als voorbeeld de uitwerking van de volgende vijf SDG’s om deze te voorzien van passende KPI’s. We hebben een vijftal SDG’s genomen en daar initiatieven bij genoemd die bij de organisatie passen. Daar hebben we KPI’s voor uitgewerkt.

SDG DoelSDG Initiatief

Hoe te meten met welke KPI

# 4.  Kwaliteitsonderwijs Vergroten kennis inzet duurzaam werkenAantal gevolgde Opleidingen inzake Duurzaamheid
# 7.  Betaalbare en duurzame energie Reductie van de uitstoot in CO2 kg/ton Uitstoot CO2 in ton
# 8.  Eerlijk werk en economische groei Bevorderen gelijkwaardig werk Deel van recyclebare delen in productie
 #9.  Industrie, Innovatie en Infrastructuur Duurzamer maken van productieAantal gerealiseerde  Innovaties van de Productie
 #12.  Verantwoorde consumptie en productie Beperken van de afvalstromen Deel van de inkopen bij duurzame leveranciers


We hebben deze vijf elementen van het SDG dashboard verder uitgewerkt in een Excel spreadsheet en geladen met data. Zie hieronder het schermafdruk van het dashboard.


Zo is van ieder SDG initiatief een passende KPI te bedenken.

 

Voor bepalen van de concrete doelen is dan een nul-meting nodig.


Monitoren SDG's in Power BI


Kompasteam heeft in samenwerking met Laurence Janse van HighQ onderstaand dashboard in Power BI geplaatst. Daarmee kan het rapporteren over de SDG al laagdrempelig worden ingepast.

 

Dit kan binnen de stuurrapportages dan een apart rapport zijn.Aan de slag


Heb je suggesties of wil je mee doen? Laat het ons weten. Pas jij deze aanpak al toe binnen de organisatie? Let wel op een goede mix van “het moet wel leuk blijven, we doen vrijwillig mee” en een zakelijke aanpak. Als iedereen echt voor de duurzame doelen gaat, dan werkt het. Dan past daar geen vrijblijvende aanpak bij


Het Kompasteam helpt bedrijven om focus te verkrijgen op datgene wat de organisatie succesvol maakt.


Wilt u met ons samenwerken of eens sparren over onze aanpak, dan plannen we graag met u een ontdekkingsgesprek in.


Eldert