Jager of boer, wat voor soort ondernemer bent u?

03 Apr 2023 08:28 By Gerard Kuijpers
Jaren geleden deed ik een training bij Tony Robbins. Hij vertelde over leiderschap en hoe het verschil tussen ondernemers eigenlijk gezien kan worden als het verschil tussen jagers en boeren. Elke organisatie vraagt om een ander soort leiderschap. Wat voor ondernemer bent u en wat heeft uw bedrijf nodig?

Elk bedrijf is anders, een startend bedrijf heeft een ondernemer nodig die deuren open trapt en een groter bedrijf moet met beleid bestuurd worden. 

Een bedrijf in een zekere fase van haar bestaan
floreert bij de leider die daar het beste bij past


Een bedrijf dat groeit heeft iemand nodig die kansen ruikt en klanten scoort. Iemand die acteert op instinct en gevoel, iemand die weet wat de klant wil en daarvoor zorgt. Die ondernemer is als een jager die niet rust voordat hij zijn prooi binnen heeft, of dat nou een vette opdracht is, een nieuwe markt of een mooie overnamekandidaat. Een jager is opportunistisch en impulsief en zijn bedrijf is dynamisch en altijd in beweging. Geen dag is er hetzelfde.Andere bedrijven, meestal wat groter en minder flexibel, hebben meer behoefte aan een leider die stabiliteit brengt. Zo’n bedrijf floreert door rust en voorspelbaarheid, door leiderschap waar je op kunt bouwen. In zo’n bedrijf wordt gezaaid voor de toekomst, de klantrelatie onderhouden en geïnvesteerd in de lange termijn. Resultaten zijn constanter en er is organische groei. De bestuurder is als een boer die vakkundig zijn velden inzaait, bemest en besproeit om uiteindelijk een mooi voorspelbaar resultaat te kunnen oogsten.

Een bedrijf in een zekere fase van haar bestaan floreert bij de leider die daar het beste bij past. Bij startende ondernemingen en marktveroveraars horen jagers. Bij ondernemingen van een bepaalde omvang met organische groei horen boeren. 

Maar wat gebeurt er als een ondernemer niet meegroeit met zijn bedrijf? Wat gebeurt er als een bedrijf te groot wordt om nog een jager als leider te hebben? En andersom, wat gebeurt er als een bedrijf een nieuwe impuls nodig heeft maar er een boer de leiding heeft? Beide situaties leiden tot problemen en dat is logisch.

Jagers zijn genadeloos en gefocust, die houden zich niet aan grenzen en afspraken. Het binnenhalen van de buit is alles dat telt, alle andere dingen zijn van ondergeschikt belang. Routine en procedures zijn uit den boze, er wordt besloten op gevoel en niet op budget. Regels zijn er voor anderen.

Boeren daarentegen houden van regelmaat en willen niet dat iemand door hun akker banjert, dan gaan de jonge plantjes dood die straks voor de kostbare oogst moeten zorgen. Als het leiderschap dan te impulsief en opportunistisch is zorgt dat voor onrust en stress. 

Je begrijpt waarschijnlijk wel dat verkeerd leiderschap voor een bedrijf funest kan zijn. De jagende oprichter van een snelgroeiend bedrijf kan het ook weer grondig verpesten door het niet de rust en voorspelbaarheid te geven die het nodig heeft. En de “manager” van een bedrijf dat een beetje ingekakt is moet zorgen dat het zichzelf opnieuw uitvindt, bijvoorbeeld door agressief nieuwe markten te penetreren.

Dus wat moet je doen als ondernemer als je merkt dat je bedrijf en jouw leiderschapsstijl niet meer zo goed bij elkaar passen? 

Als je van nature een jager bent en merkt dat je medewerkers behoefte hebben aan rust en voorspelbaarheid, grens dan voor jezelf een “jachtgebied” af. Bijvoorbeeld de export naar Duitsland of de verbreding van je productaanbod. Daarin kun jij je lekker uitleven en laat je de rest van je bedrijf hun ding doen zonder ze te storen in hun “saaie” routine. 

Ben je van nature een boer en voel je dat je bedrijf behoefte heeft aan een nieuwe impuls, neem dan iemand om voor jou te jagen. Geef diegene een ruim mandaat, voldoende budget en strikte grenzen en laat hem of haar zich uitleven in waar ze goed in zijn. Schrik niet van de dynamiek en tel vooral je zegeningen dat je het niet zelf hoeft te doen.

De kunst is om te beseffen wat je bedrijf nodig heeft. Zorg dat jagers en boeren naast elkaar kunnen bestaan zonder elkaar te in de weg te lopen of te frustreren. Dan creëer je een mix van het beste van twee werelden: nieuwe impulsen, klanten en producten op een basis van bestendige groei en voorspelbare resultaten. Dan kunnen jagers en boeren later wel uitvechten wie nou het meeste aan het succes van jouw bedrijf heeft bijgedragen.

Wilt u ook weten of in uw bedrijf wel de juiste managementstijl wordt gehanteerd?
Die testen we als onderdeel van de HelicopterView quickscan.
Klik op de knop voor meer informatie over de HelicopterView

Gerard Kuijpers